İstiklal Mahkemesi'nin 29 Haziran 1925'te verdiği idam kararından bir gün sonra (30 Haziran 1925'te) Diyarbakır Dağkapı Meydanı'nda idamı infaz edilen Şeyh Said’in mezarının yeri belirsizliğini korurken, asıldığı meydana ismi verilen Şeyh Said’in meydandaki adının yaklaşık 4 yıl önce (2019) kaldırıldığı ortaya çıktı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından, 2014 yılında Çözüm Sürecinde alınan karar uyarınca, asıldığı yer olan Dağkapı Meydanı’na Şeyh Said Meydanı ismi verilmişti.

‘Şeyh Said isminin meydana verilmesi bizim önerimizdi’

Dönemin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Belediye Meclisi’nde alınan karar sonrasında şu açıklamada bulunmuştu: '”Bu kentteki en önemli olaylardan biri de Şeyh Said ve arkadaşlarının idam edilmesiydi. Bu toplumun hafızasında çok derin acı ve iz bırakmıştı. Büyük bir haksızlık ve adaletsizlikti. Toplumun beklentileri doğrultusunda bu kentte yaşaması gerekiyor. Biz bu nedenle meclisimizde tartıştık. Şeyh Said isminin meydana verilmesi bizim önerimizdi. AK Partili meclis üyeleri de destek verdi.”

Ardından il merkezindeki bazı güzergahlara Şeyh Said’in isminin yazılı olduğu trafik yön tabelaları konulmuştu.

Yine, Silvan-Elazığ karayolunu birbirine bağlayacak 12 kilometre uzunluğunda ve 50 metre genişliğinde olan Yenişehir İlçesi sınırlarındaki bulvara da yine büyükşehir belediyesince Şeyh Said adı verildi.

Diyarbakır Surlarının Dağkapı girişindeki meydanın isminin Şeyh Said Meydanı olarak değiştirilmesinin ardından geçen 4-5 yıllık sürenin ardından meydanın isminin yeniden değiştirildiği ortaya çıktı.

2019 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı’nın görevinden alınmasının ardından atanan kayyımlar eliyle (Cumali Atilla -Vali Hasan Basri Güzeloğlu) döneminde Şeyh Said Meydanın ismi ile yön tabelalarının kaldırıldığı görüldü.

Kararın, hangi kayyım döneminde kaldırıldığı üzerine muamma sürse de meydanın (Şeyh Said) isminin kaldırılması kayyımların rutin uygulamaları olarak hafızalarda tazeliğini koruyor.

Vatan Partisi başvuru yaptı

Kışanak Diyarbakır’dan seslendi: Bu ülkede kapıların barışa doğru açılacağına inanıyorum Kışanak Diyarbakır’dan seslendi: Bu ülkede kapıların barışa doğru açılacağına inanıyorum

Dağkapı’daki meydana Şeyh Said isminin verilmesinden rahatsızlık duyan ulusalcı çevrelerden Vatan Partisi, 2019 yılında “Şeyh Said” isminin kaldırılması talebiyle Diyarbakır Valiliğine ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine başvuruda bulunmuştu.

O dönem AK Parti, HDP ve HÜDA PAR il parti temsilcileri Vatan Partisi’nin bu talebine tepki gösterirken, bazı siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri de açıklamalarıyla Vatan Partisi'ni kınamıştı.

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi sınırları içinde yer alan Şeyh Said veya eski ismiyle Dağkapı Meydanı bu karar nedeniyle isimsiz kalırken, belediye adres sisteminde de meydanın isminin ne olduğu belirtilmiyor. Sistemde meydanın altındaki Selahaddin Eyyubi Yeraltı Çarşısı görülüyor. (Kaynak: CEGA Medya)

Editör: Ali Abbas Yılmaz