Bu yıl "Her der Newroz, her dem azadî" şiarıyla gerçekleştirilecek Newroz’un hangi kenttlerde aynı kaçında kutlanacağı netleşti. 

Her yıl milyonların katıldığı ve kitlesel kutlamalara sahne olan Newroz, bu yıl “Her der Newroz, her dem azadî” ve “Newroz ateşiyle özgürlüğe” sloganlarıyla gerçekleştirilecek.

Maraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde yaşamını yitirenlere adanan 2023 Newrozu’nun startı, 10 Mart’ta Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde Diyarbakır’da, 11 Mart’ta Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve HDP öncülüğünde İstanbul’da açıklanan deklarasyonlarla verildi.

Newroz ateşi ilk olarak Şemdinli’de

43 merkezde gerçekleştirilecek 2023 Newrozu’nun programı belirlendi. 2023 Newrozu’nun ilk ateşi, 15 Mart’ta Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde yakılacak. 16 Mart’ta Halepçe Katliamı’nın yıldönümü dolayısıyla anma etkinlikleri gerçekleştirilecek. 17 Mart’ta da Maraş merkezli depremlerin 40’ıncı günü olması nedeniyle kutlama yapılmayacak. Newroz’un finali ise 21 Mart’ta Diyarbakır’da gerçekleştirilecek. 43 merkezin yanı sıra tüm il, ilçe, köy ve beldelerde Newroz programı gerçekleştirilecek.

43 merkezde gerçekleştirilecek 2023 Newrozu’nun kent kent programı şöyle:

18 Mart

Hakkari, Elazığ Karakoçan Ağrı Patnos, Muş Bulanık, Aydın Germencik

19 Mart

İstanbul, Van, Mardin Kızıltepe, Hakkari Yüksekova, Dersim, Bingöl, Batman, Siirt, Iğdır, Muş, Ankara, Mersin, Antalya, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Manisa, Bursa, Tekirdağ, Balıkesir. (MA)

Editör: Ali Abbas Yılmaz