Diyar Galeria AVM’nin ayakta kalan bloklarında evi ve dükkanı bulunan depremzedeler, bir kez daha yetkililere ‘Özel, maddi ve manevi eşyalarımızı çıkarmamıza yardımcı olun” çağrısında bulundu. Galeria’nın önünde yapılan açıklamayı okuyan Serpil Tura Kaydal, “Buradaki halk Diyarbakır’da 11 milletvekili çıkardı. Bugün bizi görmüyorsanız ne zaman bizi göreceksiniz. Meclis’te bunu kürsüden söylemenin zamanı” dedi.

Maraş merkezli 7.7 ile 7.6’lık deprem bölgede 11 ili etkiledi bu illerden biri de Diyarbakır. Deprem nedeniyle 7 bina yıkıldı 2 bin 350’yi aşkın yapı ise ağır hasarlı olarak raporlandırıldı. Ağır hasarlı raporu verilen kentteki birçok bina kontrollü tahliye ile boşaltıldı. Ancak Diyar Galeria’nın ayakta kalan bloklarında aradan geçen 25 günde rağmen buna izin verilmedi. Bina sakinleri ise kontrollü bir şekilde evlerine ve işyerlerine girip maddi ve manevi eşyalarını çıkarmak istiyor.

Yaklaşık 2 haftadır yetkililere seslerini duyurmak isteyen bina sakinleri bugün bir kez daha Diyar Galeria’nın önünde bir araya gelerek açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Serpil Tura Kaydal, yetkililerin ve siyasilerin kendilerine seslerine kulak verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Dilatasyonu nihayet kabul ettiler

Kaydal, 6 Şubat tarihinden beri ayakta olduklarını belirterek şunları söyledi: “Deprem paniğiyle biz evlerimizden çıktık. Esnaf arkadaşlar geldikleri zaman iş yerlerine giremediler. Biz bina sakinleri olarak takdir edersiniz ki pijamalarımızla aşağıya indik. Ve o andan itibaren evlerimize alınmadık. Diyar Galeria esnafları ve sakinleri sadece şunu merak ediyor, neden Diyar Galeria’ya neden girilmiyor? Çünkü 6 Şubat’ta sadece Galeria’da deprem olmadı. 11 ilde oldu. Ama 11 ilde gösterilmeyen hassasiyet Diyar Galeria sitesinde gösterildi. Dün bile haber kanallarında Hatay’da, Maraş’ta insanlar kullanabilecekleri eşyaları alabiliyorken, bizim dimdik duran binadan, evlerimizden ve iş yerlerimizden bir iğne bile alamıyoruz. Bizler meclise 11 milletvekili gönderdik. Bunu 3 tanesi Ak Parti yani iktidar partisi milletvekilleridir. Ama biz 25 gündür üçüncü kez burada toplanıyoruz. Avukat arkadaşlarımız, teknik işlerle sorumlu arkadaşlarımız tabi bunların hepsi bina sakinlerinden ve onlarda çalışmalarına devam ediyor. Ama biz zerre kadar yol kat edemedik. Afaki bir inceleme yapılış depremin başında, bina girişinden göz mesafesiyle diğer blok yıkıldığı için sadece tahmini olarak yapılan incelemede dilatasyon yoktur denilmiş. Biz 23 gün boyunca bina sakinleri olarak aksini iddia ettik. Valilik önüne defalarca gittik. Ve tekrar görevlendirilen ekip tekrar afaki bir tespitle, bizim ispat edemeyeceğimiz dilatasyon konusunda şimdi de dilatasyonludur diye rapor verip ağır hasarlı deyip gittiler. Biz yıkıma karşı değiliz. Bizim mücadelemiz iş yerlerimize, evlerimize girip hayatımızı devam ettirmek değil. Müsaade edin hayatlarımızı devam ettirebileceğimiz özel eşyalarımızı, maddi manevi eşyalarımızı kısa bir süreliğine alıp çıkalım. Biz evdeki mobilyalarımızı, beyaz eşyalarımızı istemiyoruz. Biz Diyar Galeria Sitesi sakinleri olarak kontrollü bir tahliye istiyoruz.”

Kaydal, depremden sonra bir daha evlerine giremeyen insanların içerde bundan sonraki süreçlerde yaşam mücadelesini verebilecekleri maddi birikimlerinin olduğuna “Binada 6 aylık yeni gelinler vardı. Onların tüm birikimleri içerde kaldı. Benim 30 yıllık birikimim kaldı. Herkes yaşama tutunmak için çalışıyor. Bizler içerden alamadığımız maddi varlıklarımız olmasa nasıl bir mücadele vereceğiz? İçerde hasta insanların tıbbi cihazları var. Avukatların, basın kuruluşlarının, sinemacılarının, yazarların arşivleri ve ekipmanları var. Bizlerin çocukluk ve gelinlik fotoğraflarımız var. Eğer bu bina yıkılırsa hangi siyasetçi gelip beni gelin olduğum döneme götürüp aynı şekilde fotoğraflarını çekebilir. Bu halk 11 tane milletvekili seçti. Bu bina sakinlerinin oyları ile o koltukta oturuyorlar. Artık bizi görmezlerse daha ne zaman görecekler?” sözleriyle vurgu yaptı.

Editör: Ali Abbas Yılmaz