Depremzedelerin çadır kentlerde temiz su, tuvalet, banyo ve hijyen sorunları sürüyor. Urfa Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Doktor Kemal Yüksekkaya, depremzedelerin bir an önce konteynır kentlere yerleştirilmesi gerektiğini belirterek, barınma, kişisel banyo ve hijyen ihtiyaçların karşılanması gerektiğini kaydetti.

‘Temiz suya erişimde sorunlar var’

Depremin ilk gününden bu yana sahada olduklarını ve gönüllü sağlık hizmeti verdiklerini aktaran Yüksekkaya, ciddi sağlık sorunlarına tanıklık ettiklerini belirtti. Barınma, beslenme ve su sorununun devam ettiğini dile getiren Yüksekkaya, “Depremin ilk günlerinde yaşanan barınma sorunun ardından beslenme sorunları başladı. Beslenmeyi bırakın, insanlar aç kaldı. Ardından, hijyen ve su problemleri baş gösterdi. Yaşanan deprem bize gösterdi ki, afet ve salgın gibi durumlarda devletin imkanları yetersiz kaldı. Duş, tuvalet, temel hijyeni karşılayabileceğimiz su problemimiz var. Bazı noktalarda ortak kullanım alanları oluşturulmuş olabilir. Özellikle kadınlar için özel tuvalet ve banyonun yapılması da önemli. Bunun yanında gebe olan birçok kadın yaşanan depremlerden kaynaklı, erken doğum yaptı. Çadır kentlerde konteynır da kalan birçok gebe var. Bunların sağlıklı beslenmesi gerekiyor, kalorisi yüksek besinler ve vitamin ilaçlarının alınması gerekiyor. Kadınlar belirli aralıklarla doktor kontrolüne gitmeli ve uygun zamanlarda aşılarını yapmalı” dedi.

‘Aşılama hizmetleri aksamış durumda’

Su sorunun yaşandığı yerlerde uyuz ve bit salgınlarıyla karşı karşıya kalınacağı uyarısında bulunan Yüksekkaya, kalabalık nüfusa sahip ailelerde, temizliği yapılmayan çadırlarda bu sorunun daha belirginleştiğinin altını çizdi. Yüksekkaya, “Yeterli suya ve temizliğe erişilmediği zamanlarda, ciddi bit ve uyuz vakalarıyla karşılaşacağız. Temiz suya erişilmediği zaman, ishal başta olmak üzere başka türlü hastalıklar başlayacak. Deprem bölgelerinde aşılama hizmetlerinde de ciddi sorunlar var. Aşılar, 35-40 gündür aksamış durumda. Özellikle çocuklarda kızamık, suçiçeği, kızamıkçık gibi salgın hastalıklara karşı önlem almakta fayda var” diye belirtti.

Konteynır kent ihtiyacı

Kişisel banyo, hijyen ve suya erişimin sağlanabilmesi adına depremzedelerin çadır kentlerden, konteynır kentlere taşınması gerektiğinin önemine değinen Yüksekkaya, “Konteynır kentler, barınma, kişisel banyo ve hijyen ihtiyaçları karşılamaktadır.  Elektrik, su ve temel ihtiyaçlar giderilmeli. Konteynır kentlerde sağlık çadırları, sağlık revirleri kurulmalı. Gerekirse bölgesel sahra hastaneleri kurulmalı ki, yurttaşlar sağlığa erişim sağlayabilsin. Depremzedelere psikososyol destek sağlanmalı" dedi. (Kaynak: MA)

Editör: Ali Abbas Yılmaz