Özel Haber: İbrahim Nacar/Urfa

Urfa’da 14-15 Mart tarihlerinde etkili olan sağanak yağış sonrası oluşan sel felaketinde 18 kişi hayatını kaybetti. Kentte can kayıplarının yaşanmasında kent merkezinden geçen derelerin etkisi yüksek oldu. Cavsak Deresi’nden taşan sular kentin kalbi konumundaki Abide Kavşağı alt tüneline doldu ve burada 8 kişi hayatını kaybetti. Diğer bir dere olan Karakoyun Deresi’nin taşmasıyla da dere kenarında bulunan yüzlerce eve sel suları doldu. Bölgede bulunan AVM’nin giriş ve bodrum katlarına dolan sular büyük maddi zararın yanında bir de can aldı. Kentte yaşanan bu olayların ardında kent merkezinden geçen ve üzeri kapatılıp park yapılan derelerin üzeri ise tekrar açılıyor.

Kent merkezinden geçen dereler hakkından bilgiler aktaran TMMOB Şanlıurfa İl Temsilcisi Mehmet Selim Açar çarpıcı açıklamalarda bulundu. Açar; son yıllarda kentleşen Karaköprü ve Sırrın bölgelerinden geçen Akpiyar Deresi’nin yatağının bazı bölümlerde imar planlarına dahil edilip,  bu gölgelerde çeşitli yapılaşmalar olduğunu söyledi.

Cavsak Deresi daraltılmış

Ahmet Yesevi mahallesini boydan boya geçen ve kentteki 22. Zırhlı Tugayı içinden geçerek Abide Kavşağı bölümünde yer altına alınan dere, sel felaketinde 8 can aldı. Konu ile ilgili görüş belirten Mehmet Seli Açar; “Abide Kavşağı’nın altından geçen Cavsak deresinin üzerinde zaten 8 insanımızı kaybettik. Yine üstünü kapattığımız yerlerden Nevali otelin ilk yapım aşamasından süregelen bir müdahaleden kaynaklı, bu sadece bugünün problemi değil. Yani kırk, elli, atmış senelik süregelen problemlerin, üst üste binip tezahür etmesinden kaynaklanan bir durum ortaya çıktı. Şimdi bu noktada kim suçlu denilirse ‘ilk taşı günahsız olan atsın’ dediğimizde inanın taş atacak kimse kalmıyor” ifadelerini kullandı.

Yanlışlar hala devam ediyor, yeni felaketler kapıda!

Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Şanlıurfa Adliyesi gibi kentin önemli kurumlarının yanı başında geçen Cavsak deresi ile ilgili yanlışlar devam ediyor. Selim Açar; derenin eski Mermerciler Sitesi bölümünde TOKİ tarafından daraltıldığını söyledi. Açar, derenin bu bölgedeki profilinin 15 metre olduğunu ancak yapılan değişikliklerle 6 metreye düşürüldüğünü dile getirdi. Bölgede TOKİ tarafından geçtiğimiz yıllarda yapılan iş merkezlerinin yanına bir blok iş yeri daha yapılmak istendiğini söyleyen Açar, bunun gelecek yılların felaketi olacağını belirtti. 

Dere yatağına AVM ve iş merkezi

Urfa kent merkezinden geçen diğer bir dere ise Karakoyun Deresi’dir.  Bu dere ile ilgili de Selim Açar, derenin yaklaşık 1500 sene önce büyük bir taşkına sebep olduğu ve bu taşkında kent nüfusunun önemli kayıplar verdiğini söyledi. Bin 500 yıl önce yaşanan bu felaket sonrası derenin yatağı değiştirilerek bugün ki yatağına aktarılıyor. Burada yapılan yanlışların altını çizen Selim Açar, zamanla dere yatağına AVM, İş merkezi ve park gibi yapıların yapıldığını, bununda felaketle sonuçlandığını sözlerine ekledi.

Bahçıvan projelerini savundu

Yaşanan sel felaketi sonrası kentin belediye başkanları eleştiri oklarının hedefi oldu. Özellikle yakın tarihte başkanlık yapan isimlere yönelik eleştirilere en net cevabı veren eski belediye başkanı Ahmet Bahçıvan oldu. İletişim kurduğumuz Bahçıvan, Abide Kavşağı’nda istedikleri proje yapıldığı için sorumluluk kabul etmediğini ancak diğer bölgelerde yaptıkları çalışmaların arkasında olduklarını ifade etti. Bahçıvan, Karakoyun iş Merkezi ve Karakoyun parkı ile ilgili yaptıkları çalışmalarda DSİ’den izin alındığını ve bu alanlarda eksiklik olduğunu düşünemediğini ifade etti.

Konu ile ilgili görüş ve bilgi talep ettiğimiz DSİ Şanlıurfa il Müdürlüğü ve DSİ genel Müdürlüğü sorularımızı yanıtsız bıraktı.

Editör: Ali Abbas Yılmaz